Тасос е екзотичен остров в Егейско море, който се намира на около 12 километра южно от курорта Керамоти, и на 20 км югоизточно от град Кавала. От Керамоти до Тасос се пътува 30 минути с ферибот, като това е най-кратката и най-евтина фериботна връзка (3-4 Евро на човек в едната посока, и 20 евро за автомобил в едната посока). Близостта на острова до Керамоти и удобната фериботна връзка го правят идеална дестинация за посещение в рамките на един ден за разглеждане на забележителности, разходка с колело или автомобил.

На остров Тасос може да се видят безкрайни гори от маслинови дървета, за които казват, че ако бъдат прегърнати, носят здраве и дълголетие. Тук има и много гори от пинии и южни видове иглолистни, много красиви гледки, в които масленозеленото прелива в тюркоазено синю на морската вода.  За цялата обиколка на острова, която е  от около 100 километра, броят на изцяло пясъчните плажове е доста малък – общо едва 5-6 километра.  За сметка на това, тези малки пясъчни плажове са истински разкош, съчетаващ тюркоазено синя бистра вода с малки ивици златист и нежен пясък.

Освен прелестна природна среда, на Тасос може да се видят и множество културни забележителности, църкви, манастири, работилница за производство на зехтин в с. Панагия и др.

Според легедите, остров Тасос е кръстен на внукът на финикийския цар Агинор – Тасос. След като младият внук дошъл на острова в търсене на отвлечената дъщеря на цар Агинор, той бил запленен от богатата растителност и хубавия климат, и решил да остане заедно с хората си, за да основе селища и да експлоатира златни мини. От този момент островът носи и неговото име – Тасос.

Според друга легенда, Тасос е oстровът на сирените и именно неговите малки, закътани заливчета били мястото, откъдето красивите жени с опашки на риба и прекрасни гласове, омагьосвали всеки, чул техните песни. Пак според нея, сирените, които опитали да отклонят Одисей от неговия път, са живели именно тук, на Тасос.